keskiviikkona, maaliskuuta 03, 2010

Gears

Kokoan tähän lyhyesti luettelon välineistä ja tarvikkeista, joista on ollut eniten hyötyä ja apua pienen vauvan kanssa tällä hetkellä. Muistathan, että se, mikä toimii meille, ei välttämättä sovi sinulle!

1) Kunnolliset vaunut

Hankimme käytetyt Emmaljungan duo -vaunut.* Savoksi tämä tarkoittaa sitä, että ratasosan päälle voidaan klipsauttaa vaununkoppa tai kevyempi ratasosa. Hyvien vaunujen ansiosta olemme päässeet ulkoilemaan kiitettävästi ja jo pitempiäkin lenkkejä. En uskaltaisi enkä jaksaisi kantaa vauvaa talvikelillä kantorepussa tai -liinassa, koska olen syntymäkömpelö ihminen, eikä Urkki ole toistaiseksi viihtynyt kantoliinassa tai -repussa noin kahtakymmentä sekuntia kauempaa, vaikka sheikkaisin kuin discossa.

Mielestäni vaunujen koolla ei sinänsä ole väliä, koska kokoerot eivät ole niin suuria, ellei esim. pieni hissi tai auton peräkontti aseta rajoituksia. Joka paikkaan on ihan yhtä vaikeaa/helppoa päästä vaunujen kanssa.

Vaunuja hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten kevyesti ne liikkuvat ja kääntyvät. Potki pyöriä ja koeaja! Joskus kookkaat vaunut ovat kuin hyvä, uusi pakettiauto verrattuna kehnoon ja vanhaan pikkuautoon.

2) Harsot, 3) XXXXXL -alkkarit 4) Paituli

Ota vastaan kaikki harsot, joista tuttavasi haluavat luopua. Ensimmäiseksi kiität hyvää harsovarastoa, kun synnäriltä palattuasi vuodat verta kuin teuras ja tikkiesi kiristys**) on pahimmillaan. Olet tietysti pöllinyt sairaalavaatekärrystä nyrkillisen niitä 3) verkkoalushousuja ja hankkinut 4) paitulin, jonka miehustassa on napit napaan asti. Kotona taittelet harson verkkoalushousuihin, pukeudut paituliin ja UNOHDAT noin kahdeksi kuukaudeksi kaikki Saimi-Marttiinat, jotka näyttävät hyvältä kaksi tuntia synnytyksen jälkeen. Puolisosi ja vauvasi eivät välitä siitä, miltä näytät. Lupaan, että heistä sinä olet aivan helvetin sankari ja ihana, vaikka kulkisit säkissä, mitä et siis tee, koska rintasi ovat todennäköisesti niin kipeät, eikä säkkejä tehdä pehmeästä trikoosta, paitsi Nansolla.

Veritahrat lähtevät kylmällä vedellä. Harsoja voi myös liottaa kloritessa tai keittää ja kesäaurinko valkaisee sen, mihin kemikaalit eivät pysty. Mikään side ole niin pehmeä kuin vanha ja muhjuiseksi keitetty harsoriepu.  Alussa pienirintainen voi käyttää harsoa myös urheilutopissa liivinsuojana. Kirjoissa kerrotaan, että rinnat kipeytyvät aluksi, mutta kukaan ei ole varmaankaan kertonut, ettet välttämättä voi käyttää ollenkaan sellaisia vaatteita, joissa on saumoja kriittisissä paikoissa, tai että se ihana karhea lempifroteepyyhkeesi tuntuu vanhalta raastinraudalta. Rintasi saattavat olla niin kipeät, että itket vaikka kuvittelet, että synnytyksessä kipukynnyksesi nousi K2:n korkeudelle.

Seuraavaksi huomaat, että harsolla pyydystää kaikki muutkin eritteet. Sillä kuivataan vauvan puklautukset ja se taitellaan vauvan alle tyynyksi, jolloin lakanapyykkiä ei tarvitse pestä joka päivä. Harso napataan mukaan pyllypyykille ja sen kulmalla taputellaan kuivaksi taipeet ja poimut.

Uudemmat ja ehjemmät harsot taiteillaan vaunujen suojaksi pyykkipoikien avulla.

Enkä ole vielä edes aloittanut kestovaipoista. 

Loppuelämäsi ajan vauvaa palvellet harsot toimivat sitten esim. siivouskäytössä.

5) Imetysliivit ja liivinsuojukset

Imetysliiveissä on luukut, joista rinnan saa esiin, kun imettää. Jos imetät, osta kahdet imetysliivit, toiset ovat koko ajan maidossa. Liivinsuojuksia, niitä pehmeitä lasinalusen näköisiä juttuja, kannattaa hankkia kotiin heti runsaasti. Joustavat urheiluliivit käyvät ihan hyvin imetysliiveistä, vaikkakaan eivät ole niin kätevät. Triumphilla on ihan ok. imetysliivit. Valitettavasti ne eivät ole kauniit, mutta lohduttaudumme sillä, että imettäjän kotona on joka tapauksessa käynnissä loputon topless-show. Oikeilla musiikkivalinnoilla ja pehmeällä valaistuksella loihdit olohuoneeseen tuhman baaritunnelman käden käänteessä.

Pelkäänpä, että monet muuttuvat vauvan syntymän jälkeen immuuneiksi paljaille rinnoille ja eritteille. Kannattaa muistaa, että vauvattomat lähimmäiset kärsivät tämän takia kovasti, joten peitä itsesi ja puhu normaaleista asioista. Miehen lapsettomat mieskaverit suhtautuvat näihin juttuihin herkästi kuin mimosat. Jos olet sadisti, saat tietysti tästä paljon hupia.

Varoitus : maailman luonnollisin imettäminen voi olla todella hankalaa, kivuliasta, intensiivistä ja raskasta. Tunnen ajoittain olevani rauhaspariin kiinnitetty ihminen, enkä ihminen, jolla on rinnat. 

6) Eväskori & elvytys

Tämä vinkki tuli eilen ystävältäni: varustele itsellesi iso kori, jossa on runsaasti juotavaa, naposteltavaa, lukemista, puhelin, kannettava, musiikkia, elokuvia ja käsitöitä. Alussa saatat joutua imetyksen takia asumaan sohvalla tai sängyssä, ja jos olet kotona yksin, etkä voi liikkua ruokailevan vauvan kanssa ympäriinsä, kuolet janoon, nälkään ja tylsyyteen.

Muista syödä ja nukkua aina, kun siihen tulee tilaisuus. Muista syödä ja nukkua aina, kun siihen tulee tilaisuus. Muista syödä ja nukkua aina, kun siihen tulee tilaisuus. Muista syödä ja nukkua aina, kun siihen tulee tilaisuus. Muista syödä ja nukkua aina, kun siihen tulee tilaisuus. Muista syödä ja nukkua aina, kun siihen tulee tilaisuus. Muista syödä ja nukkua aina, kun siihen tulee tilaisuus. Muista syödä ja nukkua aina, kun siihen tulee tilaisuus.

Muista syödä ja nukkua aina, kun siihen tulee tilaisuus.


* * *

Muita huomioita:

Jos käytät lisämaitoa tai imetys ei onnistu, pullorumbaa helpottaa pulloteline, kaksirivisen haravan näköinen vekotin, johon keitetyt pullot nostetaan kuivumaan. Eri kätevä on se.

Hoitopöytää tarvitset yllättävän vähän aikaa, etkä kuitenkaan ikinä voi jättää vauvaa pöydälle yksin, joten harkitse, tarvitsetko sellaista todella.

Neuvola on sitä varten, että sinne soitetaan, jos tarvitaan neuvoja, ja he vastaavat, vaikka kysymys tuntuisi miten hysteerisen tyhmältä.

Rakastat vauvaasi yli kaiken, mutta alku voi olla todella rankka, vaikka nyytti olisi kuinka helppo. Saatat haluta lyödä ihmisiä, jotka sanovat "nauti vauvastasi, se on niin vähän aikaa pieni", koska hetkittäin odotat kiihkeästi sitä, että tyyppi lähtee vaihto-oppilaaksi eri mantereelle. Tämä on normaalia. Useinmiten kylläkin nautit vauvastasi oikeastikin.

Oho! Postaus tuli kirjoitettua sinä-muodossa. Melkein yhtä paha, kuin sä-passiivin tai agressiivin käyttö. Kivat sulle, jos jaksoit lukea, ja halipatsuippa, kuten Öövini sanoo Katsastus -leffassa.

*) Maahantuoja voi ystävällisesti lähettää korvauksen mainonnasta suoraan tililleni.
**) Hanki kotiin puuroaineksia, luumuja, leseitä ja pellavansiemeniä.

1 kommentti:

minh kirjoitti...

Erittäin hyvä kirjoitus, joka nosti paljon muistoja pintaan. Minulle on jäänyt paituli-muoti päälle. Kuljen kotona Nanson Paitulissa näyttäen neljä viikkoa sitten synnyttäneeltä äidiltä, eikä haittaa vähääkään. Paituli on NIIN jees!