maanantaina, tammikuuta 29, 2007

Unista ja kirjoista

Näin ihanaa unta, jossa Dean Martin asui lapsuudenkodissani. That's amore.

* * *

Luin loppuun Karin Fossumin Hullujenhuoneen. Kirja kertoo rauhalliseen tahtiin ja kauniisti terveestä ja sairaasta mielestä, välittämisestä ja rakkaudesta, selvitymisestä ja heistä, jotka eivät selviytyneet. Samastuin voimakkaasti päähenkilö Hajnaan ja ihailin hänen pidättyväisyydestä kumpuavaa tarkkanäköisyyttään.

Elämästä selviytyminen asetetaan mittasuhteisiin. On herättävä, peseydyttävä, pukeuduttava ja mentävä töihin. On käyttäydyttävä suhteellisen hyvin muita kohtaan, palattava takaisin kotiin ja kulutettava vapaa-aika jotenkin. Se kuulostaa suhteellisen yksinkertaiselta, mutta onko se kuitenkaan helppoa? Kaikille se ei ole. Hajna haluaisi olla ruukku, hyllyllä huoneessa, jossa on paljon ihmisiä. Ihmiset puhelevat, välillä joku katsoo ruukkua ja sanoo: "Siinäpä hieno ruukku", kääntää selkänsä ja unohtaa sen. Minun mielestäni se on hieno kuvaus jonkinlaisesta läsnäolon ja erillisyyden kokemuksesta. Halusta yksinkertaiseen olemiseen muiden keskellä ja silti huomaamattomana (mts. 338).

Hajna käy kaivoksi kutsutulla lammella puhumassa kuoleman kanssa. Toiseksi viimeisessä keskustelussa kuolema sanoo:
Elämä on aivan silmiesi edessä. [...] Tulevaisuutta ei sen sijaan ole olemassakaan. Muualla kuin sinun omissa kuvitelmissasi. (mts. 368).
Kirjoitin sitaatin ylös kalenterini ensimmäiselle sivulle ja toivon, että muistaisin välillä lukea sen.

Ja mainittakoon vielä, että Fossumin tapa käyttää pilkkua ajatusten rytmittäjänä ja tauottajana on mielestäni äärimmäisen viehättävä. Fossumin teoksissa on hyvä rytmi.

6 kommenttia:

Olivia kirjoitti...

Todella viisaita ajatuksia Fossumilta. Pitänee lukea ko. kirja pikimmiten. (Kunhan ehtii. Elämä tunkee väkisin minun ja kirjojen väliin. Miten se mahtuukin?)

Välillä sitä on sellainen olo tässä maailman menossa, ettei muutama viikko ruukkuna hyllyn päällä tekisi lainkaan pahaa olemisen jaksamiselle. Noteerattuna, mutta rauhaan jätettynä.

Jenni kirjoitti...

Suosittelen kyllä! Jokseenkin omituista, että kyseinen teos on julkaistu "Rikos kannattaa" -sarjassa. Tökeröä ja harhaanjohtavaa: teos ei missään nimessä ole rikoskirja!! Ajattelimme sensuroida kuvakkeen peittämällä se mustalla suorakulmiolla.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa lumoavalta. Tuli ensimmäisenä mieleeni Don DeLillon Esittäjä. Siinä päähenkilö istuu tuntikausia tuijottamassa tielaitoksen kameraa, jostain Kotkan lähistöltä.

Tuon kirjan minulle vinkkasi joskus aiemminkin mainitsemani Erittäin Viisas Äidinkielenopettaja.
-Brandon-

Jenni kirjoitti...

B: lumoava on oikea sana tälle teokselle. Täytyy lisätä DeLillo lukulistaan (joka yltää pian maapallon ympäri kahdesti).

--KATA-- kirjoitti...

Dean Martin esiintyi vähän aikaa sitten myös minun unissa. Hän oli kuuluisa DJ ja soitti Euroopan diskopallo klubeilla.

Jenni kirjoitti...

Dean Martin, aah, sanat eivät riitä...

Ja kaikki, mitä sanotaan pohjoismaisista naisista ja italian gigoloista pitää paikkansa, ettäs tiedätte:)