tiistaina, joulukuuta 19, 2006

Poistoteema

Kaikesta, vanhasta, poistettavasta materiaalista vanhat tietovideot ovat kaikkein puisevimpia. Vanhat tietokirjat eivät ikinä saavuta sellaista maksimaalista epäkiinnostavuuden tilaa, kuin tietovideot. Kymmenen vuotta vanha VHS on masentava ilmestys. Kansikuva on tietenkin toteutettu uusimmalla tietokonegrafiikalla - vuonna 1993 - eli se on rakeinen ja tunkkaisen värinen ja siitä juuri ja juuri erottaa, onko kyseessä jumppaava nainen, Folke West vai mitokondrio.

Varsinkin huume- ja seksivalistusvideot aiheuttavat massiivisen ahdistuksen ja fläsärit suoraan aikaan, jolloin korkea otsatukka, kolmion muotoinen permanenttikampaus ja neonvärit vaatteissa olivat jees. Ekakerta:
Ohjelmassa Pauliina ja Jesse kasvavat läheisyyteen ja hellyyteen ymmärtäen vastuun ehkäisystä kuuluvan tunteen ohella välttämättömänä hyvään EKAAN KERTAAN.
Sen parempi Pauliinalle ja Jesselle. Olisi pitänyt arvata, että käsikirjoituksesta vastaa Uma Aaltonen.

Tietovideot kuuluivat etenkin terveystiedon tunneille (mikä turha oppiaine). Muistan eräätkin päihdevideot, joissa vuorottelivat kökkö huojumisanimaatio (taustakuvana pöytä täynnä konjakkilaseja yms. teineille täydellisen vierasta rekvisiittaa), silkkitien ääni ja uusimmalla tietokongrafiikalla toteutetut tilastot. Muistan videoiden olleen niin puuduttavia, että vähemmästäkin alkaa tehdä mieli pisseä, vaikkei olisi ikinä edes kokeillut. Muutenkin terveyskasvatus oli yhdistelmä painonvartijoiden, raittiusnuorten ja uskonnollisten liikkeiden propagandaa. En ikinä tajunnut, mikä kyseisen oppiaineen funktio oli. Ja olen melko varma, että jos tieto terveystiedon opettajan vaikeasta homofobiasta olisi levinnyt "tahojen" tietoon, olisi kyseinen henkilö saattanut saada kenkää ja vieläpä lyhyellä varoitusajalla. Jopa siellä nuoruuteni takapajulassa, kunnallistekniikan ulkopuolella.

Älkääkä antako minun edes aloittaa OPO:n tunneista: "Metsäala ei ole tyttöjä varten", oli yhdenkin käävän vankka mielipide. Meni pitkään, että oivalsin, ettei pelkkä OPOon kohdistuva ärsäri riitä ammatinvalinnan perusteeksi. Ja niin minusta tuli kirjastonhoitaja, terveisiä vaan, ei sillä, että sinä Intternettiä olisit opetellut ikinä käyttämään.

17 kommenttia:

Olivia kirjoitti...

Uma Aaltonen pumpulisella äänellään "ymmärrän sua"-äänellään onnistui pilaamaan suuren osan murrosikäni kuohuntaa ja riekuntaa. Hyvä ihme sentään, mikä sitä naista silloin riivasi? Hän mm. lanseerasi ällötätimäisen pehmokäsitteen MURKKUIKÄ, jolla koko verevä ihmiselon vaihe paketoitiin sievään ja välillä vaan pikkuiseen tuiskahtelevaan ja hurjaksi heittäytyessään finnejä puristelevaan pakettiin.

"Vetoketju on paras ehkäisyväline", oli yksi hänen sloganeitaan. Entäs jos tytöllä oli hame ja pojalla verkkarit.

AAARRGGHHHH! Säästäkää tulevat sukupolvet UMAlta.

Kaura kirjoitti...

Entä sitten POKS? (Hyöööörrrrggghhhh.)

Kaikesta terveystietoihmettelyistämme huolimatta (juu, minäkin ihmettelin) sanotaan, että nyt teiniabortit ja sukupuolitaudit jyllää juuri siksi, ettei kouluissa enää ole näitä mainioita valistusjudeemeita. Asiaan voi toki vaikuttaa ihan piskuisen sekin, ettei kouluissa ole enää juurikaan terkkoja.

Jenni kirjoitti...

Olivia, sensuurin käsi tulee iskemään ainakin kunnankirjastossa! UMA alas! UMA on ulkoavaruudesta!

Kaura: mietin usein teininä, onko koko Pohjois-Euroopassa ketään, jolla olisi ollut pokkaa tehdä POKS-aloite. Humaliste.

Kannatan valistusjudeemeja lämpimästi, mutta niiden pitää kunnioittaa kohdettaan. Biologian ope esimerkiksi oli erinomaisen kiva ja rempseä valistaja banaaneineen ja kortsuineen päivineen (ja niistä huolimatta), mutta terveystieto... huu... se oli NGH jotain... Ei pysty.

Ja mun mielestä päävastuu ehkäisy- ja seksivalistusasioissa on ehdottomasti omilla porukoilla. Ei saa luottaa siihen, että koulu hoitaa. Entäs jos ei hoidakaan? Onhan niitäkin, jotka saavat valkolakin vaikka ovat varmoja siitä, että Brysseli on Saksassa (tarina on tosi). Inhimillisesti ottaen Bryseelin sijainnista erehtyminen on kuitenkin pienempi henkilökohtainen tragedia, kuin se, että nuori tyyppi ei tiedä ehkäisyvälineista, myös niistä, jotka ehkäisevät taudeilta.

Kaura kirjoitti...

Mustakin absoluutli päävastuu seksivalistuksesta kuten muustakin peruskamasta (miten itestä pidetään huolta ja muista kans) on himpessä. Mutkun kaikki kodit ei osaa, jaksa tai välitä hoitaa hommelia. Ja usein, vaikka hoitaiskin, tietyssä iässä ikätoverien (vääräkin) tieto voi olla kalkkiksien jorinoita painavampaa kamaa. Kaikille yhteisesti jaettava melko neutraalista lähteestä tuleva tieto jeesaa ratkaisevasti asiaa, jos se on toteutettu jotenkin järkevästi.

Tästä kommentista tuli niin sekava, että lähden pihalle, vaikka remppareiskan olis pitäny tulla jo. Soittakoon, kekkeles.

Jenni kirjoitti...

Totuuden sanoja, my kaiffa, totuuden sanoja. Ulos ylös ja raittiiseen ilmaan!

Anonyymi kirjoitti...

Vanhat tietokirjat ovat hurmaavia. Mutta ne videot...*hrr*...teostovapaine "musiikkeinen".

Meillä yläasteella terveystieto oli lähinnä vitsi (puhuimme itsemme aina aikaisin pois, koska tunti oli perjantaina kahdesta kolmeen) ja lukiossa juuri eläköityvän tädin "valistusta". Teimme ruokapäiväkirjoja ja laskimme kaloreita, että opettaja pääsi haukkumaan kaikki tytöt joko läskeiksi tai anorektikoiksi. Minä olin jälkimmäisessä ryhmässä, vaikka silloin söin aivan normaalisti.

Sukupuoli/seksuaalivalistus on sitten sitä heteronormatiivisuuden huippua. Meille ei homoseksuaalisuudesta, biseksuaalisuudesta, aseksuaalisuudesta tai mistään "poikkeavasta" mainittu sanallakaan. Saati, että olisi joku mennyt kertomaan transsukupuolisten ja intersukupuolisten olemassaolosta. Ehei. Maailmassa on vain Miehiä ja Naisia ja he ovat Heteroita.

Mielestäni esimerkiksi yläasteen bilsassa settiin mahtuisi aivan hyvin mukaan maininta siitä, etteivät kaikki ole fyysisesti vain miehiä tai naisia. Saati sitten psyykkisesti. Ei sitä tarvitse lääketieteen tasolle lähteä, mutta jotain perustietoa aiheesta. Järkyttävän moni ei edes tiedä, että ihan oikeasti sellaisia välimuotoisia ihmisiä syntyy.

Menipäs paasaukseksi. Vaan on se kuuluisa oma lehmä mennyt hurjastelemaan liukkailla ja päätynyt ojaan.
-Brandon-

Jenni kirjoitti...

Sellaisia ne lehmät on, sano. Muistaakseni meidän bilsat olivat ihan jees ja opella oli sellainen asiallisen salliva asenne, mutta terveystietoa piti ainakin vähän aikaa sellainen iäkäs ja uskovaineen liikanmaikka. Brr. Homouden käsittely kiteytyi yhteen lauseeseen, jossa hän kertoi inhon vääristämin kasvoin poikarakkaudesta, jonka hän käsitti lähinnä anaaliseksiksi. Toivottavasti tuo täti on jo tiukasti eläkkeellä.

minh kirjoitti...

Haha, entäs ne huumevalistajat, jotka oli tulleet uskoon ja kierteli kouluissa kertomassa nuoruudestaan: "Minäkin olin rötöksen tiellä ja tein hirveitä asioita, hassista poltettiin joka päivä ja kun Jumalan valo laskeutui ylleni, ei tullut edes vieroitusoireita!" Tai poliisit huumehörhöistä. "Se yksikin kaveri, kun oli huumetta ottanut, luuli olevansa lintu ja hyppäsi katolta"

Vielä 2000-luvulla lähihoitajakoulussa kävi huumebussi, jossa oli dekonstruktio narkkarin huoneesta ja jutut tätä tasoa: " viistoistavuotiaana sekin tyttö alotti ja vuoden päästä pantiin yleiseen maahan..."

Voi huokaus, noi ei jaksa mua enää edes naurattaa...
-minh-
P.S. Mä oon unohtanu sen POKS`in, mikäs se nyt sitten olikaan?

Jenni kirjoitti...

Haluatko OIKEESTI tietää??? [älä jatka lukemista, ellet halua kammottavia fläsäreitä] Uman mielestä POKS oli loistava avausrepliikki: kun halusi tutustua uuteen ihmiseen, niin meni sen luokse ja sanoi "poks". Toinen oli sitten ihan hoona ja sit sille saattoi selittää, että se tarkoitaa sitä, että haluaa tutustua toiseen... Jotain tällaista. Oikaiskaa, jos armelias muisti on pyyhkinyt jutun mielestäni.

Olivia kirjoitti...

Oliko se POKS lyhenne sanoista Pidän Oikein Kovin Susta? Taisi meinaan olla. Voi hallelujaa.

Että POKS vaan!

Jenni kirjoitti...

Olivia, tämä informaatiomäärä ylikuumentaa mun aivot *poks*...

Kaura kirjoitti...

Kyllä vain, Pidän Oikein... Hyöööörrggghhh. Ja sit jos ei uskalla sanoo sitä isoa sanaa, voikin sanoa kätevästi ROKS! Tosi ihkua.

Mulla ja Varapygmillä oli kersana semmosia terkkuja UMAlle, että VOKS. Me oltiin vähän semmoisia epiksiä. (UMA tykkää kirjainlyhenteistä kun sen kutsumanimikin on semmoinen.)

Paras ehkäisyväline on vetoketju, kun pippeli jää sen väliin. Sano.

Jenni kirjoitti...

Voi Hyöörrrgghh! Pitäisköhän painaa sellaisia POKS -teepaitoja ja katsoa, ketkä tajuaa???

Sini kirjoitti...

Lukiossa terveystiedon opettaja ovelana kettuna (eläköityvästä vanhasta tätiydestään huolimatta) laittoi oppilaat tekemään ryhmätöitä alueeseen liittyvistä aiheista, jotka sitten esitettiin koko luokalle. Tuolloin luulin sitä vain opettajan laiskuudeksi. Oman ryhmäni aihepiiri taisi olla nimenomaan seksuaaliset erilaisuudet, ja muistaakseni aihetta käsiteltiin terveystiedon kirjassakin suhteellisen laajasti ja monipuolisesti.

Jenni kirjoitti...

Sini, kuulostaa ihan hyvältä ja osallistavalta idealta. Asiaa käsitellään ja työstetään sen sijaan, että istuttaisiin urkkatalon tunkkaisessa kanttiinissa ja katsottaisiin huonosti ja halvalla totetutettuja opetusvideoita, joilla Tuupovaaran huumeyksikkö kertoo hurjia kokemuksia Pohjois-Karjalan alamaailman uhreista...

kukkis kirjoitti...

Ihan asiasta toiseen, tulin tänne kertomaan, miten stressitön joulunalusaika mulla on. Luin edellisestä postauksestasi tämän lauseen

täytyy kirjoittaa puutelista

ja jäin oikein innokkaana odottamaan, että selviäisi, mikä se semmoinen puuteli oikein on.

Tänään vasta tajusin, mistä oli puhe. Puutelista? Häh? Se vielä puuttuisi :)

Jenni kirjoitti...

Kukkis *reps*:D:D Puuteli, tuo mystillinen joulunajan stressinpoistaja!