tiistaina, syyskuuta 06, 2005

Vastaisin Hämeelle "tahdon"

Kävelen Vanajaveden rantaa syyskuun hivelevän kauniina aamuna. Olen historian, luonnon ja sivistyksen väliiseen polttopisteeseen strategisesti sijoitetulla puistonpenkillä: jos pää kääntyisi 360 astetta näkisin ensin puutalokorttelit ja linnan ja sitten järven ja sorsat ja lopuksi kirjaston selkäpuolen. Kohta kuuntelen mukulakivien ja kenkien vaimeaa vuoropuhelua ja menen oppimaan uusia asioita verkonkudonnasta.

Jos Hämeenlinna nyt kysyisi "tahdotko" niin ojentaisin nimettömän ja vastaisin "tahdon" kuin morsmaikku, jolla ei ole huolta huomisesta. Hämäläisetkään eivät enää oudoksuta minua ja olen miltei lakannut kyttäämästä tilaisuuksia siirtyä pysyvästi Itä-Suomeen. Itäsuomalaisten soluttautumisoppaassa lukee "Häme ja kommunikaatio" -kohdassa:
Kun hämäläinen kysyy sinulta jotakin, vastaa, mutta älä selitä, taustoita, kartoita, rönsyile tai höpötä. Älä kerro keventäviä vitsejä. Älä pukkaa hämäläistä kylkeen ja iske silmää. Hämäläinen haluaa kuivakan informaatiokakun. Hän ei kysy seurustellakseen.
Olen tehnyt marginaaleihin runsaasti vitsikkäitä huomautuksia, mutta en kerro niitä tässä. Joku hämäläinen saattaa lukea tätä blogia.

4 kommenttia:

Kirsti kirjoitti...

Haluaisinpa tietää millä tavalla itä-suomalaista olisi mahdollista opastaa Turkulaisten kanssa kommunikoimiseen. Ei kai mitenkään. Itselleni pari vuotta kestänyt oleskelu Tampereella oli kulttuurishokki. Tamperelaiset olivat niin puheliaita ja mikä kummallisinta, aivan ystävällisiä.

Jenni kirjoitti...

Ei kai sitä nyt oppaillakaan mihin tahansa pysty... Viisainta on näyttää trekkareiden V-merkkiä ja hymyillä kuin jakoavain. Vältä myös äkkiliikkeitä.

kirsti kirjoitti...

Heh, ei kun siis minähän olen länsisuomalainen. En kylläkään Turusta, vaan Porista, mikä on melkein yhtä paha. Ajattelin vain tuota viestiä kirjoittaessani sitä kun se Markku Piri parka suunnitteli jossain että saattaisi muuttaa Turkuun. Että siinä hän kyllä ehkä viimeisen erehdyksensä tekee jos niin käy. Minä viihdyn täällä Turussa. Tampereella oli aivan liian ystävällistä, ei sovi länsisuomalaiselle lainkaan.

Jenni kirjoitti...

Äs, menin sitten paljastamaan "turkustrategiani", no ei se ole toisaalta ennenkään toiminut. Eli kuinka pärjäät itäsuomalaisen kanssa, vai? Heittäydyt vain tilanteen vietäväksi ja muistat välillä nyökätä ystävällisesti.

Markku Piri meinaa sitten taistella tuulimyllyjä vastaan. jonkun pitäisi kertoa hänelle, että länsisuomalaisen perusjäykkyys on luokkaa "rautakanki"... heh. No ei vaineskaan. Mutta on siinä jonkinlainen kulttuurijuopa olemassa.