tiistaina, helmikuuta 02, 2010

Oh boy!


Case Synnytyksenkäynnistäminen

Torstaina terveydenhoitaja oli vielä sitä mieltä, että Kirvinen on kyllä kinnittynyt "sukkula venukseen" asentoon, mutta ei tunnu vielä siltä, että se syntyisi. Odottaja oli omaksi yllätyksekseenkin tuskastunut olotilaan, jossa ei voi nukkua, kävellä, eikä syödä. Kenkien sitominen ja kaupassakäynti olivat muodostuneet projekteiksi, joiden suorittaminen tympäisi jo tunteja etukäteen. Iltaisin Odottaja söi pussilisen naposteluporkkanoita närästykseen.Yöllä hän kävi korjaamassa happoja a-piimällä.

Kirvisen kooksi arvioitiin kolmea kiloa ja sataa, kahtasataa grammaa.

Perjantaina Odottajan nähtiin, vastoin Ukkosen nimenomaista ukaasia, sonnistautuvan piisamiturkkiinsa ja lyllertävän kojootin kanssa viisi kilometria tapaamaan työkavereitaan. Illalla nautittiin kotitekoisia hampurilaisia ja saunottiin. Ukkonen arvioi, ettei Kirvisen julkaisupäivä voi olla lähellä, koska Odottaja ei vaikukuta riittävän tuskastuneelta.

Kirvisen julkaisupäivä

Vastoin terveydenhoitajan ja Ukkosen arvioita Kirvisen ja Odottajan salainen lisäpöytäkirja "Operaatio Ahvenisto" alkoi varhain lauantaiaamuna lapsiveden menolla. Odottaja hihitteli jalat täristen kylpyhuoneessa Kirvisen uimaveden hyrskähdellessä lattialle.

Odottaja keitti heti puuroa ja kahvia, valitsi soveliasta musiikkia ja soitti laitokselle. Hänelle kerrottiin, että jos kotona jaksaa olla, Odottaja ja Ukkonen a.ka. Tukihenkilö voivat tulla aamukahdeksalta.

Odottaja meni lillimään suihkuun ja poltteli kynttilöitä. Supistukset tulivat heti lapsiveden mentyä viiden minuutin välein ja pahenivat. Tai tiukkenivat, muuttuivat intensiivisemmiksi.

Kahdeksalta Odottaja ja Tukihenkilö tulivat KHKS:n Ahvenistonharjun männyt olivat paksussa tykkylumessa ja yötaivas oli haalistuneen denimin värinen.

Kätilö monitoroi Odottajaa ja Kirvistä todeten, että perhe saa siirtyä saliin. Valitsimme salin, jossa on iso kylpyamme. Odottaja ei saattanut kuvitellakaan hengittävänsä ilokaasua.

Synnytys alkoi edetä. Supistukset olivat koko ajan tiukempia ja Odottaja siirtyi ammeeseen joskus 10.30 syvässä synnytysregressiossa. Muistaakseni kuuntelimme intiaanimusiikkia. Ammeessa Odottaja tunsi suurta turvallisuudentunnetta ja myöhemmin kuuli olleensa siellä kaksi tuntia, supistusten välillä torkahdellen. Supistusten tullen Odottaja painui melkein veden alle. Missään asennossa ei ollut rento olla, joten kannatteleva vesi oli ilman muuta paras kipua lievittävä vaihtoehto siihen tilanteeseen.Valokuvissa Odottaja näyttää tuskaiselta maitovalaalta.

Odottaja nousi altaasta luultavasti ennen yhtä ja sanoi kätilölle, että vesi ei enää oikein riitä. Hän tarjosi kipulääkettä, mutta päätetti sitten, että ottaa suoraan epiduraalin sitten, kun se on mahdollista ja yritti pysyä jaloillaan synnytyksen vauhdittamiseksi.  Konttaamiseksihan se välillä meni. Supistukset olivat tuskallisia, vaikka olisi yrittänyt ajatella mitä.

Ukkonen kävi syömässä, ja melko pian hänen palattuaan oli mahdollista saada epiduraali. Supistukset olivat niin pitkiä ja napakoita, että Odottaja suorastaan ilahtui siitä, etteivät kätilöt löytäneet suonta. Erilainen kipu tuntui miellyttävältä vaihtelulta siinä vaiheessa, kun kykeni vain sanomaan, että nyt supistaa ja laskemaan hengityksiä.

Anestesialääkäri oli nopea ja taitava. Odottajan murjotuista kämmenselistä löytyi sopiva suoni ja yhden tai kahden supistuksen jälkeen puudutus muutti koko synnytyskivun luonteen totaalisen erilaiseksi. Vatsan alueen kipu muttui alas suuntautuvaksi paineentunteeksi. Odottaja pystyi puhumaan, sai käytyä vessassa ja lähestyi ponnistusvaihetta ripeästi.

Ponnistusvaihe taisi kestää parisenkymmentä minuuttia. Paikalla olevat kannustivat Odottajaa kuin vauhkoa tammaa: "Hyyyyyväääää, hieno pitkä sitkeä ponnistus!" Siinä tilanteessa se tuntui kieltämättä hieman hassulta, mutta mukavalta, koska muissa maailmoissa oleva Odottaja tiesi tekevänsä oikeansuuntaista työtä. Lopulta inasen pinteessä olevaa Kirvistä autetiin tekemällä episitomia, mikä Ukkosen mukaan oli koko päivän pahin ja karmein  hetki. Heikkenevien sydänäänien vuoksi paikalla oli äkkiä myös toinen kätilö, gynekologi  imukupin kanssa ja lastenlääkäri. Tämä oli tietysti ikävää ja pelottavaa, mutta Odottaja ponnisti Kirvisen omin voimin maailmaan ja Kirvinen alkoi heti hengittää ja parkua.

17 kommenttia:

berlinBat kirjoitti...

Hurjasti onnea koko perheelle ja tervetuloa Kirviselle mahan tälle puoleen!

Ziina kirjoitti...

onneksi olkoon! kuvia kirvisestä?

Mari kirjoitti...

Onneaonnea Kirvisestä!

Minna kirjoitti...

onnea!

Jenni kirjoitti...

Ylesön pyynnöstä Urho Kaleva Kirvinen

Allyalias kirjoitti...

JES!! Isot onnittelut koko perheelle! Onpa söpö pieni Kirvinen <3

Nimimerkillä kolme kuukautta vastaavasta ja siltikin vielä monella tapaa räjähtänyt...

SusuPetal kirjoitti...

Onnea koko perheelle!!!!!!!!

Miss kirjoitti...

Onneksi olkoon, olipa kiva lukea tämä stoori!

Tillman kirjoitti...

Tillman onnittelee myös !!

Olkoon tiensä auvoisa ja täynnä upeita kokemuksia.

Helen kirjoitti...

Hieno tarina! Oikein paljon onnea, lopputulos näyttää myös varsin ilmeikkäältä!

Hyvärinen J. kirjoitti...

Paljon onnea niin tulokkaalle kuin vanhemmillekin!

Anonyymi kirjoitti...

Parhaimmat onnentoivotukset koko perheelle! Ja hauska nähdä Kirvinen & Koiruli yhteispotretissa. Kun me saimme kaksoset, kissaa ei ainakaan ensimmäiseen vuoteen saanut samaan valokuvaan kuin kuvankäsittelyn mahdollisuuksia apuna käyttäen ;)

Veera kirjoitti...

Onnentoivotukset äidille, isälle ja Kirviselle (ja myös Kojootille)!

Picea kirjoitti...

Onnea teille kaikille!!!

arle kirjoitti...

Onnea koko perheelle:D
..ja kiitos taas mainiosta kuvailusta!!!

Johanna kirjoitti...

Onnittelut täältäkin (vauvakuumeiselta)! Aivan hykerryttävän ihastuttava pikkuruinen tonttu-poika :)

Jenni kirjoitti...

Kiitos onnitteluista! Ally: tuore tonttu siis teidänkin taloudessa sekoittamassa elämää! Onnea:)

Ilmeikäs se kyllä on, vauvaa voi katsoa kuin telkkaria, paitsi että se on mielenkiintoisempi ja sieltä tulee koko ajan vuorotellen huippuluokan draamaa ja pierukomediaa... hassu mulimarakatti!

Anonyymin kissojen reaktio oli hyvin kissamainen: eivät suvaitse noteerata, paitsi täydellisellä piittamattomuudella.