sunnuntaina, elokuuta 09, 2009

Viettelen arkea

Mitäs mitäs?

Marjapuskia ja dekkareita. Yrityksiä keksiä jotakin järkevää käyttöä punaviinimarjoille, jotka pitää tunnollisesti poimia, vaikkei edes pidä niistä... Tuleeko kellekkään muulle paha olo, jos juo punaviinimarjamehua tyhjään mahaan? Hyviä punaviinimarjareseptejä vastaanotetaan kommenttilaatikossa.

Mustaviinimarjat sen sijaan, aah! Ne ovat rypäleen kokoisia ja kiiltäviä. Keitin eilen kattilallisen hilloa, viimeinen tölkki jäi vähän vajaaksi, joten tein Charlie Resnickin hengessä paahtoleiää, jonka voitelin oivariinilla ja hillolla ja leikkasin kolmioksi. Jos ukkonen ei nukkuisi Saattaisin soittaa vähän Barney Kesseliä.

Niin kuka Charlie? Löysin uuden dekkarikirjailijan, John Harveyn. Herra on brittidramaturgi, kirjallisuudenopettaja, runoilija ja kirjailija ja heilahti heti suosikkilistalle Denise Minan, Ian Rankinin ja Minette Waltersin seuraksi. Linkin takana on muuten suomen paras dekkarisivusto, jota Tornion kirjasto ylläpitää. Lippuja ja viirejä Tornio ja Terttu Uusimaa!

Apropos, luin kesällä myös hönppää: Linda Howardin "Vapaata riistaa" löytynee jännärihyllystä, mutta kyllä siinä on ihan yhtä paljon kyse myös hiirulaismaisen kirjastonhoitajan villistä muodonmuutoksesta, sekä eräästä sinisilmäisestä ja röyhkeästä poliisista, joka on aluksi niin vastenmielinen ja lopuksi... No niin. Mutta erittäin viihdyttävää!

Pesiminen. Pitkän matkan jälkeen pesiminen on taas mukavaa. Annan melkein anteeksi asunnon pölyisyyden, onhan täällä sentään niin kaunista! Koira esittää auringonpilkussa likaista paimentolaismattoa hyvällä menestyksellä. Olen antanyt periksi Pyrexille, ja alennusmyynnistä hankitut ylisievät lankakerät ovat vaaleanvihreässä lasikulhossa. Tarvitseeko edes mainita, että laaleanpunaisiahan ne.

Koetan innostua tänään kellarin siivouksesta. Olen kuunnellut Veikko Huovisen "Hamstereita" äänikirjana ja tehnyt käsitöitä ja innostunut säilönnästä ja lampaannahkaliiveistä. Uaah, tähän on toisiaan tultu. Yksi sukka on miltei valmis, ja siinä on vain yksi melko rumasti korjattu karannut silmukka! Saa tuulettaa.

Töi. Ensimmäisen viikon jälkeen alkoi taas irrota. Olen muun muassa soittanut kaikille rehtoreille, jotka johtavat koulua runsaan kävelymatkan päässä, tehnyt kutsukirjettä neljäsluokkalaisille ja skoodannut uutta verkkopalvelua. Ihminen tarvitsee lomaa, jotta työt voisivat tuntua mielekkäiltä. Niin se vaan on. Lisää lomaa on tulossa, jos köyhä kaupunkiparkamme päättää kerätä jättipotin lomauttamalla kuluttuurin ja hallinnon väen. Minkähänlainen säälittävä ropokourallinen sinne kassanpohjalle meistä kertyy? Eniveis, olen taas muistanut, miksi tulin kirjastoalalle.

14 kommenttia:

antitäti kirjoitti...

Punaviinimarjoista ei voi tehdä oikeasti oikein mitään järkevää. Tai voi, piirakan, johon menee noin 200 marjaa. Niiden lopun 3.5 miljoonan kanssa on sitten hukassa. Mummo teki mehua, johon tuli mansikkaa ja sokeria niin paljon, että jopa se oli hyvää.

Onnittelen sukkautumisesta ja ennustan addiktiota.

Minä palaan töihin torstaina, ja juttusi ansiostasi sitä tuli jo melkein ikävä. Kiitos.

Jenni kirjoitti...

Helkkarin punikset! Joku vihjasi, että ne kelpaavat marjapuuroon. Mokomat. Hyvä jos johonkin! Tähänastisissa resepteissä tosiaan punaviinimarjoja on noin tertun verran, koristeena.

Kultareuna kirjoitti...

Itse vetelin kerran yhden kesän punaherukkasadon pakkasesta vaniljajätskin kanssa, ja se toimi ihmeen hyvin. Värikin on niin ihana. Ja ei, en tykkää pahemmin punaherukoista :)

Jos marjapuuro maistuu, niin marjat voisi keittää mehuksi ja tehdä marjapuurot sitten siitä mehusta. Niin minä olen aina anopin pakkokeittämät mehut tuhonnut.

Jenni kirjoitti...

Kiitos Kultareuna. Meilläkin on mehustava anoppi. Ja vaniljajätskin kanssa menee varmasti vähän happoisempikin punis.

Ehkä niitä voisi myös sekoittaa johonkin muuhun. Panaaniin?

Anonyymi kirjoitti...

"Eniveis, olen taas muistanut, miksi tulin kirjastoalalle."

Rahan vuoksi?

Jenni kirjoitti...

Ei, vaan massiivisten työsuhde-etujen.

Anonyymi kirjoitti...

Sotke viinimarjat viinaan. Ei mene paha olo hukkaan.

Mutta joo. Mehuahan niistä. Ja mehua on kiva vaikka jäädyttää.

Hilloa?

Jospa ne on niin kuin sekamehuissa se pakollinen rypälemehu: ei välttämättä niin tarpeellinen osa kokonaisuutta, mutta tasapainottaa ja toimii lantrinkina muille.

Jenni kirjoitti...

Hilloa on tehty. Toistaiseksi viinaan on sotkettu vain kriikunoita ja kirsikoita, mutta punaviinimarjasta voisi tulla niihin muikea väri. Ehkä ensi vuonna?

Markka kirjoitti...

No viiniä viinimarjoista!

Jenni kirjoitti...

No ei KAI ainakaan ny mitään viiniä.

Anonyymi kirjoitti...

Kotipolttoista?

Jenni kirjoitti...

Ha haa! Pannu lähimetsään ja viinimarjat hyötykäyttöön! Mahtaisikohan pöllö-öljyllä rikastua?

See kirjoitti...

http://blogit.mtv3.fi/voisilmapelia/2009/08/06/jotain-muuta-kuin-mehua/

Jenni kirjoitti...

See: hyvältä kuulostaa! Ei harmita enää, että tuli täytettyä pakkanen puniksilla.