keskiviikkona, kesäkuuta 04, 2008

Dear chap! Crash that door, will you.
Katsottiin eilen Michael Caine -agenttileffa "Salaisen agentin kansio" ja joimme mansikka-partaäijä-mangojäätelö-banaani -pirtelöitä. Elokuva kaiken kaikkiaan oli loistava: musiikki, kuvaus, Michael Caine... Muistin taas, miksi pidän brittielokuvasta ja -sarjoista: kun Harry Palmer pyytää panssariautoa murtamaan tehtaan oven, hän sanoo: "Crash that door, will you." Will you.

"Eagle has landed" -elokuvassa Michael Caine esittää saksalaista laskuvarjojääkäriä, joka saa määräyksen murhata Winston Churchill. Pukeutuessaan peiteroolin mukaisiin asuihin miehet jättävät saksan armeijan uniformun alle. Cainen roolihahmo sanoo: "We wish to die as we lived, as german paratroopers." Ooh! Aah! Elokuvassa Cainen porukka edustaa tietysti "hyviä saksalaisia", joita ei sodanjälkeisissä elokuvissa juuri näy.

Mietiskelimme siinä elokuvan aikana mieskauneutta. Asiahan on niin, että Cainella ja Sellersillä ei varsinaisesti ole asiaa höpönassujen joukkoon, sinne, missä on vaikkaoa Tom Cruise, Orlando Bloom, Brad Pitt ja vanhemmista miesnäyttelijöistä nyt ainakin Robert Redford (nuorena) ja tietty Palon Tauno. Heitä ei voi myöskään sijoittaa sellaiseen karheankomaan joukkoon Paul Newmanin, George Clooneyn ja Tapio Rautavaaran seuraan. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että Sellersin ja Cainen tyyppisissä miehissä on ylivoimaisesti tyyliä, eleganssia, charmia, huumoria ja ilmeikkyyttä. Puhumattakaan siitä, että he ovat tietysti verrattoman lahjakkaita näyttelijöitä.

Asia on niin kuin Harri Koskisen "Oma" -astiasto ja "Klubi" -lasit. Luulen, että useimmat eivät näe niiden pelkistettyä kauneutta. Klubikin vedettiin hissukseen tuotannosta. Se oli kenties liian maskuliininen, ajaton ja suorastaan funkkis. Näin aivan hirveästi vaivaa, että sain kerättyä kunnollisen lasiston, yhden sieltä, toisen täältä jo sitten, kun tuotanto oli lopetettu. Myös "Oman" muotokieli puhuu kuiskaamalla siinä missä esimerkiksi "Illusia" suorastaan kiljuu. Samalla tavalla toisten ihmisten persoonallinen ja hienovarainen kauneus koskettaa minua enemmän, kuin sellainen ilmeinen, kova ja loistava kauneus tai komeus.

2 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Katsothan - ellet ole jo katsonut - myös Get Carterin, jossa Caine on aivan mahtava. Sitäpaitsi Cainehan on aivan tyrmäävän charmantti! Mihin miessarjaan muuten luokitellaan Christopher Lee? Vain briteissä on se tietty nuhjaantunut eleganssi, jota Cainekin edustaa. Eihän se voi olla vain aksentti?

Jenni kirjoitti...

En ole nähnyt Get Carteria... ja kyllä, luulen, että se on aksentti, ja kenties kapeasti leikatut villakangaspuvut.