tiistaina, helmikuuta 05, 2008

Saarnaa pukkaa, saarnaa pukkaa.

Olen siitä kumma ihminen, että syrjintä ja rasismi saavat minut Ihan Aina tyrmistyneen raivon partaalle. Syrjintä ja rasismi kertovat näkökentän putkimaisesta kapeudesta. Loukkaavasti toisista puhuva kertoo ison kyltin kanssa: "Mä en tajuu, mä en haluukaan tajuta. Ethän sä vaan vie mun hiekkalapiota?" Rasismi ja syrjintä kertovat mielestäni epävarmuuden ja kypsymättömyyden synnyttämmistä peloista ja perspektiivistä, joka syntyy, kun tarkastelee ympäröivää todellisuutta todella litteän, kostean kiven alta. Todella pahaksi asian tekee se, syrjinnän ja rasismin seuraukset ovat mittakaavasta riippumatta kammottavia.

Viime aikoina olen laskenut tuhanteen muun muassa sen jälkeen, kun klikkasin linkkiä Jenni Juulian blogissa ja luin HS:n keskustelua juuri alkaneen yhteisvastuukeräyksen teemoista. Keskustelu oli lähinnä surullista. Kun kehitysvammaisia halutaan työllistää, kyselevät keskustelijat, miksi työnantaja haluaisi palkata ketään, joka ei pelaa täydellä pakalla. Tämä keskustelijako sitten pelaa? Keskustelijoiden mielestä erilaisilla kampanjoilla pitäisi ajaa mieluummin terveiden työikäisten etuja. Kyllä, juuri terveet ja työikäisethän tarvitsevat yhteiskunnan erityistä tukea ja suojelusta! Lisäisin tähän, että priorisoidaan tästä porukasta vielä hyvännäköiset ja hoikat niin ollaan todella ongelman ytimessä. Kai sitä mieluummin antaa hoikan arjalaisen blondin siivota linja-autoja tai paistaa hampurilaispihvejä kuin jonkun hassunnäköisen keharin.

Toinen juttu tuli jotenkin puun takaa, olin nimittäin pitkän ja perusteellisen itsetutkiskelun jälkeen siihen tulokseen, että on hyvä, että mediassa on Ritva Santavuoren tyyppisiä räväköitä keskustelijoita.

Nyt en ole enää sitä mieltä. Virkanainen viittasi blogissaan Julkisen sanan neuvoston Ritva Santavuorelle langettamaan tuomioon. Santavuori oli nimittäin Aamutelkkarissa luonnehtinut Barack Obaman kenialaista mummua lievästi ilmaistuna rasistisesti:
Onkohan sekin muuten sitä vaalikampanjaa, kun maailmalla kiertää lehtikuva tästä isoäidistä, joka on todella epä… siis miten sen nyt kauniisti sanoisi… siis se on ruma… se on siis, ihan totta… no niin se on ruma… …Kyl mä hyvin ymmärrän sen, että isoäidissä on jäljellä ne tyypilliset negroidiset piirteet… eikä siinä mitään…mutta se on kun vaatetus… ja kampaus… ja hampaaton… ja nenä on niin kuin just niinku näillä gorilloilla on…
(Lähde: Julkisen sanan neuvoston sivut.) Mitähän tähänkin enää sanoisi? Voi helvetin kuustoista? Telkkarikeskustelijan ei pitäisi ylipäätään mennä missään tilanteessa "...sun mutsis on ruma, ja sun mummos on ruma kans" -tasolle. Minusta se ei ole virkistävää, paitsi sillä tavalla, millä päässä oleva naula on virkistävä.

Kaikkea ei tarvitse ymmärtää ja hyväksyä. Kannattaisi kuitenkin muistaa, että oma näkökulma on aina ja välttämättä subjektiivinen ja siksi vajaa. Ja yhteiskunnan erityistä tukea tarvitsevien työllistäminen on tuskin keneltäkään terveeltä työikäiseltä pois.

Suvaitsevaista ja avarakatseista tiistaita!

11 kommenttia:

Allyalias kirjoitti...

En ihmettele Santavuoresta. On minusta liikkunut rajoilla jo aiemminkin, tosin tuollaista ylitystä en todellakaan ole kuullut.

Ja HS:n keskutelu.... puuh... ärrh... vinks...

Kini kirjoitti...

Olin oikein iloinen, että R.Santavuori jää pois Jälkiviisaista. Sellainen kommentointi on juuri sitä, että moni kuvitteli sen nyt olevan hyväksyttävää?
Meidän kaupungissa työskentelee kehitysvammaisia eri työpisteissä. Oli haastettelu tehty ja se oli niin ihana. Mieleen jäi parhaiten se, kuinka kivaa heistä on aina lähteä töihin!! Siinä asenne, mistä voisi ottaa mallia!

Jenni kirjoitti...

Minä olen murissut matalasti koko aamun. Joskus tuntuu siltä, että ei pitäisi lukea keskusteluja ollenkaan.

Olen itse ihan iloinen, että santavuorismit vähenevät ruudusta. Ilmaisunvapaus kun on pikkuisen eri asia, kuin rasististen tölväisyjen sietäminen.

Vt kirjoitti...

Lehtien keskustelupalstojen lukeminen nyt on sama kuin hieroisi nokkospuskaa jalkapohjiinsa. Tekee mieli raapia aivoja.

Jenni kirjoitti...

Kyllä! Teräsharjalla ja lipeällä. Ehkä siinä on jotain samaa, kuin mustelman painelemisella. Tuskasta saa salaista nautintoa.

Anonyymi a-äiti kirjoitti...

Argh, tuo Santavuori on kyllä jo aiemmin osoittanut omaa erinomaisuuttaan toisia mollaamalla mutta tää on kyllä ollu jo huippu. Toivois että hän kuin muutkin rasistit heräis pikkuhiljaa miettimään omaa tökeryyttään ja ahdasmielisyyttään ja siirtyisivät edes sivistyneeseen kielenkäyttöön.

Kuin myös lehtien keskustelupalstoile kommentoijat...

Kiitos Jenni taas hyvästä postauksesta.

Jenni kirjoitti...

Nettiin on niin helppo viskata kaikkea p*skaa, ehkä se on osasyy sille, että keskustelujen taso on niin onnetonta.

Kyllä sille Santavuorelle kävi joku kumma kämmi. Tuntuu vähän oudolta, että hälytyskellot eivät soineet, vaan meni jollakin noin tarpeettomalla ja tyhmällä hankkimaan lähdöt...

Saara kirjoitti...

Minusta on ihan pöyristyttävää, että Suomessa oikeustieteen kandidaatti menee ja sanoo jotakin noin rasistista. Ihan tasan tarkkaan kyse ei siis ollut siitä, etteikö olisi tiennyt mitä sanoo ja mihin syyllistyy. Hävytön nainen.

Jenni kirjoitti...

No okei, turha liennyttää, näinhän se Saara on! Kuvitteli se kuitenkin, että noin voi sanoa ja jatkaa telkkarissa keikkumista.

Saara kirjoitti...

Niin, siis oletan, että Santavuori on vain luottanut oman rotunsa suomaan "valovoimaisuutensa ja karismaansa" hiukka liikaa :)

Jenni kirjoitti...

Argh, niinpä tietysti. Mutta ovatko Ritvan piirteet puhtaan arjalaiset? Meinaan eikös niissä poskipäissä ole ikävän slaavilaista korkeutta?