keskiviikkona, elokuuta 08, 2007

Yrjölänpuurolla oksentelua vastaan. Sisältää eritekuvauksia!


Väinön vatsavaivat pahenivat toissapäivänä sellaisiksi, että etsin eläinlääkärin yhteystiedot. Ennen raskaan ja kalliin klinikkakäynnin varaamista kokeilin vielä googlettaa koiran kroonisen oksentelun - ilman suuria odotuksia. Kyllä se Google-setä on viisas! Löysin nimittäin pitkän keskustelun, jossa käytiin läpi ne kuusitoista syytä oksenteluun, joita olin itsekin epäillyt. Koirahan voi yrjöillä esimerkiksi stressin, tyhjän mahan, vääränlaisen ruoan, kiimaisten narttujen, eroahdistuksen ja loisten vuoksi ja tietenkin siksi, että Merkurius on kolmannessa huoneessa.

Koska olen pyrkinyt eliminoimaan kaikki stressitekijät ja kohtelemaan koiraa silkkilapasin (terveisiä kaikille collierotuisten koirien ja ansarikukkien omistajille): antamaan sille paljon virikkeitä ja possarihuomiota, päädyin tuijottamaan syyttävin silmin ravintoa.

Virallinen koiranruokintatotuus on tietenkin se, että ruoka ostetaan eläinkaupasta tai eläinlääkäriltä. Markettien ruokaa ei rotukoirat syö, koska se on heikkolaatuista ja tehty teurasjätteistä (ehkä urbaanilegenda, ehkä ei). En ole osannut Jumalattoman Kalliita Eläinlääkäriruokia ja Siedettävän Hintaisia eläinkaupanruokia koiralle syöttäneenä ollenkaan ajatella, etteivät ne mukamas vain sovi meidän piskille, eivätkä eläinlääkärit tai eläinkauppiaat ole tietenkään hiiskuneet, että valmisruoalle on vaihtoehtoja. Eivät tietenkään, siinähän menee tienestit. Koiralle syötettiin yhteen otteeseen, pahojen iho-ongelmien vuoksi, melkein vuoden ainoastaan Walthamin hypoallergiaruokaa, joka tehdään tapiokasta ja villakuoreesta ja se haisee niin pahalle, että sitä on hermeettisen visussa terästynnyrissä.

Epävirallinen, koiranystävien totuus onkin toisenlainen. Lueskelin monen saaneen avun koiran ruoansulatusongelmiin syöttämällä koiralle Yrjölänpuuroa, joka valmistetaan uunissa ohrasta, riisisitä, hirssistä, tattarista, vapaavalintaisesta lihasta, öljystä ja vihanneksista. Hinnaltaan mössö on halpaa ja makukin on Ok. Mitä? Tietenkin minä maistoin sitä! Tästä lähtien syön samaa uunipuuroa koiran kanssa ja me olemme molemmat virkeitä, hoikkia, sivakkakarvaisia ja tervemahaisia.

Koira on nyt toista päivää Ykäpuurolla ja koputan puuta, koska koira ei ole oksentanut vuorokauteen ja jätöksetkin ovat olleet sellaisia kiinteitä pätkiksiä, joita on suorastaan kiva noukkia hauskapussiin. Seuraan tilannetta henkeä pidätelleen ja peukalot krampissa. Toivon, että Yrjölä pelastaa minut. En kestä enää eritekeskeistä elämää. Ja ennen kaikkea toivon, että Väinö saadaan terveeksi. *Nyyhks* Tuolla se nytkin loikoo ja syö sukkaani, reppana.


11 kommenttia:

Touhis kirjoitti...

Jenni, sä oot nähnyt valon ;-D, jatka vaan samaa rataa.

terv. colliensa kotipuurolla, raa'alla lihalla ja markettisapuskalla 8 vuotta ruokkinut Touhis
(ps. koiruus on terve kuin pukki ja käy kuin käkikello ;)

Jenni kirjoitti...

Kiitos tsempistä. Toivon hirveästi, että Väinön maha paranee ja voin lisätä iltaruokaan nappuloita. Niissä kun on kuitenkin "kaikkee". Mitä raakaa lihaa syötät koiralle ja mistä ostat sen?

Yrjölänpuuron värkkääminen on niin vaivatonta, että olen valmis vaikka pitäytymään pelkässä kotiruuassa, jos koiran yrjöily loppuu sillä.

Touhis kirjoitti...

Ihan sitä tavallista koiran sikanautaa, kilon pötköissä marketin pakastealtaasta. Teen puurosatsin uunissa, sekoitan lihan siihen raakana ja mätän pestyihin voipurkkeihin (Touhu pesee ne itse ;) ja pakkaseen. Purkillinen riittää pari päivää, kertakokkauksella tulee n. puolentoista viikon sapuskat.

Nappuloita menee lisäksi ehkä 2-3 desiä päivässä, Hau hau champion on ollu passeli merkki. (Mä olen itse asiassa melko skeptinen noiden nappuloiden suhteen, suht' samaa shittiä ne on kaikki, toisilla vaan on isompi mainosbudjetti...)

Tuota kotipuuroa kun on värkännyt jo 8 vuotta, ei sitä itse enää edes ajattele että jotenkin toisinkin muka voisi koiran ruokkia.

Touhis kirjoitti...

niin, ja unohdin tietenkin sanoa että Touhu on myös perheen jätemylly, johon uppoaa valtaosa sapuskan tähteistä(ennen kuin joku luulee että pidän sitä nälässä ;)

Molla kirjoitti...

Valon näkeminen on helpottavaa. Toivottavasti koirakin voi hyvin. Paitsi että sitten se elämä vasta eritekeskeiseksi muuttuu, kun koko ajan seuraat ilmavaivojen määrää ja ulosteen laatua ja mietit mitä ruoasta pitää muuttaa ;)...

Jos koiran maha kestää, älä käytä lihaa uunin kautta, vaan anna raakana. Muutenkin sen puuron ei pitäisi olla ruuan pääainesosa, vaan enempi lihakeskeistä (ja luukeskeistä) pitäisi kuulemani mukaan koiran ruoan olla.

Ainakin S-marketeilla on ihan hyvä valikoima pakastelihoja koirille, mutta eläinkaupoista ja Kennelrehun autosta saattaa saada halvemmalla. Naudan mahaa kannattaa lisätä ruokaan, siitä saa entsyymejä ja bakteereja yms. mitkä auttaa ruuansulatuksessa. Myös sian haima auttaa ruuansulatusongelmissa, vaikka onkin kallista (Kennelrehusta saa). Ruokakaupoista voi saada myös halvalla lihanperkuujätteitä, mitä voi koiralle ihan hyvin syöttää, jos sovit vaan lihamestarin kanssa että säästää ne.

Mun koiralla ei ole oksenteluongelmaa ollut, mutta enemmän tai vähemmän ripulia kuitenkin. Nyt se syö nappuloiden lisäksi (on kokeiltu muutamia merkkejä, kaikki ei sovi) jauhelihaa, naudan mahaa, kanankoipia, kanansiipiä, kalaa, rustoluita, ydinluita, porsaan kylkeä ja kylkiluita yms. Mitä vaan lihaa voi antaa. Jos luut hirvittää, voit koittaa vaikka jauhettuina ensin pieniä määriä. Aina raakoina luut, ei ikinä kypsennettyinä!

Tai oikeastaan meillä ne nappulat on ihan vähemmistössä, helppouden vuoksi pidän niitä valikoimissa. Lihan ja luiden lisäksi annan vähän maitotuotteita, kananmunaa, öljyä. En tiedä onko sen ruokavalio tällä hetkellä niin täydellisesti tasapainoitettu kuin pitäisi, mutta niin kauan kun se voi hyvin, olen tyytyväinen. Omalla koirallani olen huomannut, että ruuassa täytyy olla ainakin sillä paljon lihaa ja luuta, liika puuro taas sotkee systeemin, ja nyt kun se syö nappulaa (missä viljaa), en ole puuroja jaksanut keitellä ollenkaan.

Hyviä vointeja puuro-Väinölle!

--KATA-- kirjoitti...

Oih ihana suloinen Väinö!
Toivon parasta,
Kata

Jenni kirjoitti...

Touhis ja Molla, iso kiitos ohjeista. Syötän tämän Yrjölä-satsin tällaisenaan ja sekoitan seuraavaan raakaa lihaa lisäten lihan määrää hissukseen. Tuosta naudan mahalaukusta olen kuullut ennenkin, pitääpä kokeilla. Siis kokeiluttaa Väinöllä:D Anoppi ostaa kennelrehun autosta, joten hän voi varmaan tuoda mullekin lihaa ja luita sieltä. Siis Väinölle tuoda... Jooh.

Kata: eikö ookkin vähän söde. Kyllä se tästä!

Jenni kirjoitti...

Äh, takapakkia tai jotain. Koira söi lenkillä nyrkillisen heinää ja oksensi. Mistä ihmeestä sekin vimma johtuu? C-vitamiinia?

Molla kirjoitti...

En osaa sanoa. Ehkä jostain puutoksesta tai epätasapainosta, ehkä stressistä? Minun koiranikin syö heinää, muttei oksenna, vaan se tulee sitten toisesta päästä aikanaan muuttumattomana... Sille pitäisikin ehkä lisätä vihreitä kasviksia ruokaan.

En ehkä ihan kuitenkaan vielä kääntäisi kelkkaa takaisin. Tuskin mitään vitamiinin puutosta kuitenkaan ihan parissa päivässä ilmenee! Ja C-vitamiinia koirat monen mielestä pystyvät itsekin valmistamaan ihan tarpeeksi. Tarjoatko kasvikset uunin kautta, vai annatko raakana soseena?

Jenni kirjoitti...

Kasvikset menee toistaiseksi uunin kautta. Tänään koira on ollut taas aivan Ok:D Musta on vain tullut vähän vainoharhainen, on jotenkin vaikeaa uskoa, että koira on kärsinyt pitkään vaivoista, vaikka tällainen yksinekertainen keino parantaa tilannetta on ollut ihan nurkan takan! Tyhmä emäntä...

Jospa kokeilisin sekoittaa raakojoa kasviksia soseena puuroon sitten, kun tää eka satsi on syöty. En uskalla muutta äkkiä mitään, kun homma tuntuu nyt toimivan. Pikku hiljaa ja kärsivällisesti.

Mitähän se vois olla? Kurkkuraastetta?

Moira Love kirjoitti...

Googlaa Jenni "barffaus" sana niin saat paljon tietoa siitä millasia vihanneksia tms raakaravintoa voi koiralle syöttää!