lauantaina, joulukuuta 09, 2006

Inner space people


Koska kuulun ryhmään "inner space people" ja sisustaminen on minulle jo biologis-kulttuurievoluutionaalisesti ominaista puuhaa (ja terveellinen tapa purkaa peeniskateuden aiheuttamaa traumaa [terveisiä Kirvestin terapeutille, kaikessa ystävyydessä ja huumorilla]) esittelen tässä viime aikojen tuotoksia.

Yläpuolella valokranssi, joka on tuunattu kävyllä ja pallolla jouluiseksi. Alakulmasta pilkottaa kuusi, johon on tarttunut enkeleitä. Vierellä ATC "Emansipaatio": teksti on vanhassa Ajan Sävelessä jatkokertomuksena ilmestyneestä Päivien kimalluksesta. Teksti oli vaan jotenkin niin hieno ja koskettava... Siltä varalta, ettei tekstiä näe lukea, kas tässä:
En salli sinun antaa minun tuntea itseäni pieneksi, itsekkääksi tai hävettäväksi, hän selitti.
Silmät tunnistaneelle respectiä. Arvauksia?

11 kommenttia:

Kirvesti kirjoitti...

Carrie Fisher?

Voin kertoa terveisiä.

Satuin juuri Asser-postauspäivänä, siis ennen kuin luin sitä juttua, esittämään terapiatunnillani, mitä sosiologian professori kertoi meille luennolla. Siis että siittämisen, raskauden, synnyttämisen ja imettämisen lisäksi lastenhoidossa yms. ei ole mitään biologista. Vaan että kumpikin sukupuoli vai aivan yhtä hyvin hoitaa lapsia. Terapeuttini totesi tämän olevan "aivan pexseestä", mutta "hyvin sosiologinen näkemys kylläkin".

Kysyin sitten, että onko sekin hänen mielestään biologista käytöstä, että 5-vuotiaat tytöt usein heiltä kysyttäessä sanovat haluavansa sairaanhoitajiksi. Koska se oli ollut proffan toinen esimerkki täysin kulttuurisesti opitusta käytöksestä, jolla ei ole mitään tekemistä biologian kanssa. PT:n mielestä tämäkin oli biologiaa. Koska jo pienet 1-vuotiaat pojat retuuttavat nukkea, kun taas samanikäiset tytöt pitävät sitä sylissään ja hellivät sitä. Esitin, että ehkäpä ne pienet lapset ovat saaneet malleja jostain. Hän sanoi, että mistäs sisarukset eri mallin saisivat, kun kasvavat samassa perheessä. No sanoin, että siitä tietty, kun isä käyttäytyy eri tavalla kuin äiti. Mutta PT esitti sitten, että kyllä se poika retuuttaa sitä nukkea, vaikka näkisi isänkin pitävän vauvaa sylissään.

Minun on kuitenkin vaikea ymmärtää, että miten jokin geeneissä oleva juttu pystyisi ilmentämään itsensä ihmisten käytöksen tasolla esim. tuolla tavalla, että halutaan sairaanhoitajiksi. Voivatko geenit todella käskeä sanomaan noin?

Ja tämähän on äärivaikea aihe. Että biologia vai kulttuuri… Varsinkin liittyen sukupuolten eroihin. Keskustelunaihe, joka jättää kaikki aina kylmäksi.

Niin, kyllähän se on ymmärrettävää olla allerginen sellaiselle biologian kautta selittävälle mallille, joka tekee asioista kohtalonomaisia.

Se muistuttaa (joidenkin) kristittyjen selitystä Jumalan kautta. Jumalan laki ja tahto sukupuolten suhteista. Tai sitten se Luonnon tahto ja ohjelmointi. Kummassakaan tapauksessa ei ihminen itse voi olla ohjaksissa.

Ne selitykset tuntuvat myös kummassakin tapauksessa olevan lähes aina miesten eduksi.

Näköjään ihmiset voivat kuitenkin toimia Jumalan tahtoa ja Luonnonvoimia vastaan. Sehän se juuri joitakin kiukuttaakin. Että nyt on tämä Laki, mutta sinä rikot sitä vastaan. Kas kun sen Lain rikkominen edes onnistuu, vaikka sen pitäisi olla niin voimakas.

Jenni kirjoitti...

Hyvin pieniäkin vauvoja ohjataan aivan tiedostamatta käyttäytymään sukupuoliroolinsa mukaisesti. Asiaa on tutkittu pukemalla muutaman kuukauden ikäisiä sattumanvaraisesti vaaleansiniseen ja vaaleanpunaiseen. Vaaleanpunaiseen puettuja hyssytettiin, heidät yritetttiin saada rauhoittumaan ja nukahtamaan pehmeän nuken viereen. Vaaleansinisiin puetuille leperreltiin, heitä yritettiin saada sätkyttelemään ja reagoimaan sekä ravistelemaan helistintä.

Eiköhän kaikki kulttuurin syöttämä pure jo aika pieniin lapsiin. Aikuiset eivät edes itse tiedosta suuntaavansa lapseen tietynlaisia rooliodotuksia ja huomaamattaan ohjaavan lapsia tietyn tyyppiseen käytökseen. Viisivuotiasta on "aivopesty" jo viisi vuotta aina vaatteiden värivalinnoista, kuvakirjoista ja videoista alkaen. Kyllä hän vaistomaisesti tietää, mitä häneltä odotetaan.

Ei siinä mitään, nukkien hoivaamisessa ei ole mitään pahaa. Minulla oli ihana musta vauvanukke, jota rakastin ja hoidin, siskolla oli samanlainen, mutta vaalea. Mutta olin myös erittäin iloinen ensimmäisistä työkaluista. En halunnut koskaan sairaanhoitajaksi, mutta kylläkin kuvaamataidonopettajaksi ja lähetystyöntekijäksi:)

Jumalasta sen verran, hänen tahtoaan on tapana tulkita milloin minkin ryhmän hyväksi ja toista vastaan. Kristittyjen Jumala on rakkaus. Kohdassa ei ole varsinaisesti tarkennettu, että onko kyseessä heterorakkaus, joka tähtää suvunjatkamiseen... Biologia ei ole laki ja Jumalan tahto on monin osin salattu. Sellaiset, jotka uskovat sen hyvin tuntevansa, ovat luultavasti pahasti harhateillä, luulen ma.

Vaihda terapeuttia! Tyyppi kuulostaa aika puutuneelta.

Jenni kirjoitti...

Ai niin, silmät eivät ole Carrien.

Anonyymi kirjoitti...

Katse näyttää Maija Vilkkumaalliselta, mutta en sitten ole varma ovatko silmät hänen päästään.

Olenko kertonut, että saan päättymättömistä sulkeista ihottumaa ja hyperventilaatiokohtauksia?
-Brandon-

Jenni kirjoitti...

Vilkkumaan Maija on lähempänä, muttei sittenkään... Menen heti tarkistamaan sulkeet ja pilkut! Koeta kestää ja hengitä paperipussiin!

Olivia kirjoitti...

Leea Klemola?

Kirvesti kirjoitti...

Toinen veikkaukseni olisi ollut Geena Davis. Mutta hän ei ole lähellä Vilkkumaata, jos siis vinkkasit tuon olevan joku muusikko.

Tuosta Vilkkumaasta tulikin tähän liittyen mieleen, että hän kertoi jossain ihan ensimmäisen levyn aikoihin antamassaan haastattelussa kehittämästään teoriasta, vaikka hän korosti, ettei hänellä sille mitään kunnon tieteellisiä todisteita ole.

Se meni niin, että hän uskoi tyttöjen kehittyvän itsevarmemmiksi ja aktiivisemmiksi, jos perheessä ei ole yhtään poikaa. Tai en muista mitä adjektiiveja hän käytti. MV:n peruste sille oli, että hän tuntee monta perhettä (omansa mukaan luettuna) joissa on vain tyttöjä, ja joissa tämä kuvio toteutuu. Mutta sitten jos perheessä on yksikin poika, niin se ehkäpä vaikuttaa niihin roolijakoihin ihan tiedostamatta.

Jenni kirjoitti...

Olivialle rispektiä! Leea Klemolan silmäthän ne siinää!

Kirvesti: teoria voi ainakin joissakin perheissä osoittautua pätevästi. Siihen vaikuttaa tietysti se, kuinka lapsia kohdellaan. Jos poika saa miehenä parempaa kohtelua ja hänen asemansa perheessä on tyttöjä parempi niin varmaankin tytöistä tulee epävarmempia.

Anonyymi kirjoitti...

Poikkeus vahvistaa säännön. Minulla on veli ja kun hän on esikoinen niin kaikki hänen tekemänsä on ollut ihanaa ja ihmeellistä. Ja minä sitten kuopuksena olen raahustanut perässä. Tosin en tiedä voiko minua laskea tytöksi. Ainakin kaikki roolijaot olen pistänyt uusiksi ja tallannut perinteet maan rakoon :D
-Brandon-

tiina kirjoitti...

kranssi on upe a ja silmat kauniit

Jenni kirjoitti...

Kiitos Tiina!