torstaina, elokuuta 17, 2006

Linkittämisen sosiaalinen funktio

Harkitsen linkkilistan kohtaloa. Kokoilen sitä pikkuhiljaa, mutta ongelmana on, etten mitenkään voi ottaa mukaan kaikkia suosikkejani. Mietin, teenkö linkkilää itseäni varten (nopeuttaa navigointia) vai muita varten (keiden tuotoksia haluan suositella muille). Haluaisin jotenkin pitää koko touhun minimissään, toisaalta asiaan liittyy monimutkaisia, kirjoittamattomia kohteliaisuussääntöjä - ei niistä sen enempää, kuin että oman blogin löytyminen jonkun muun linkkilistasta on hykerryttävää (narsisti).

Lisäksi linkkilista on intiimi juttu. Roikutin omassa listassani iät ja ajat erästä ranskalaista saittia, jolla en käynyt ikinä. Ehkä halusin luoda sen vaikutelman, että lueskelen huvikseni akateemista ranskaa, mikä ei pidä paikkaansa eikä ole koskaan pitänytkään. En osaa ranskaa. Enää. Enkä halua muistaa, miksi oi miksi aloin sitä joskus opiskella. Okei, kerron sitten: eräässä tyttökirjassa tyttö kävi yksityisillä ranskantunneilla ja opetti sanoja undulaatilleen. Ajattelin, että opiskelen ranskaa ja minulla on violetti undulaatti, jolle puhun kielillä. Asia on sukua sille, että jos käsilaukusta putoaa terveysside, on paljon koleampaa että sieltä mätkähtää Always kuin Vuokkonen siitä huolimatta, että tiedostaa olevansa monikansallisen trustin mainosten aivopesemä. Paitsi että ongelma on lakannut olemasta, koska kuukuppi on keksitty ja se on parasta, mitä menstruoiville naisille on ikinä annettu. Halleluja.

Mitenkähän tämän postauksen voisi ajaa kokoon? Joka tapauksessa, jos blogiasi ei ole mainittu linkkilistalla, se ei suinkaan tarkoita sitä, että olisin sen hyljännyt ja lukemisen lopettanut. Ja koko linkkilistan olemassaolo on siis uhan alla. Linkittömässä blogissa on uhmaa. Se on kolea kuin jäävuori.

12 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Kiitän tästä kuukautissuojavertauksesta. Se on hyvin valaiseva.

(Ja kuukuppi melkein parasta, mitä naisille on tapahtunut keksimisensä jälkeen.)

SusuPetal kirjoitti...

Perimmäisten kysymyksien ääressä olet...
Itse pidän pitkää linkkilistaa sen takia, että lukijat voisivat blogini kautta ehkä löytää jotain uutta luettavaa -en tiedä, käyttääkö kukaan tilaisuutta hyväkseen. Sen takia tarinablogissani on eri linkit kuin kuvablogissani.

Linkittämistä tärkeämpää on kommentointi. Se, että roikkuu jonkun linkkilistoilla ei merkkaa juurikaan, jos se ihminen ei koskaan jätä puumerkkiään. Tietystikään kaikki eivät halua kommentoida, se suotakoon, mutta ihmetellä voi aina.

Niin, ja sitten on tietysti ne, jotka kommentoivat usein, mutta eivät ota minua linkkilistalleen. Sekin on hämmentävää. Kuten kaikki. Koko kysymys...

Parempi tehdä ruokaa.

Ohari kirjoitti...

Hmm, Susu Petal sai minut synnintuntoon: On pitänyt jo kauan kiitellä, Jenni, että oot hurjan hyvässä vauhdissa ja blogisi on ihan parasta! Tykkään valtavasti. Tämä on tosiaan ollut mielessä monasti, mutta kun varsinaisiin juttuihin ei ole juuri järjellistä kommenttia irronnut, on jäänyt kokonaan kehumatta. Ja tulkoon nyt samalla myös sanottua, että on äärimmäisen viileää roikkua listassasi. Kupu pörheänä!

Saara kirjoitti...

Tästä mä en kyl selviä ikinä!

Minä muuten teen aina niin, että kun joku poistaa minut linkkilistaltaan, niin minä poistan sitten sen omasta sivupalkistani. Ihan oikeasti. Joo-o. Siis oikein todella todella. Olen kai linkkivammainen, kun olen tilastorajoitteinen ja sillä tavalla piilossa sijoituskahinoista jossain tuolla puolenvälin hujakoilla.

Sitten minusta on myös hauska seurata, kun olenkin yhtäkkiä ilmestynyt takaisin jonnekin. Ja sitten minä lisään taas sen sinne omaan sivupalkkiini. Tämä on ollut oikein hauskaa hupia. Ihmiset ilmeisesti viestittävät tällä tavoin. Jotakin. Minä olen vain jokin marakatti, joka matkii muita tietämättä mitä tekee ja miksi.

... Hmmm...Ehkä oli hyvä, että aloin opiskella :)

Minusta oli kerran ihan järkyttävää, kun blogilista kaatui ja olin tekemässä Blogisanomia. Silloin minä ajattelin, että hitto vieköön, linkkilistat ovat kyllä ihan ehdottomia. Voipi olla, että nykyään voisin poistaa omani kokonaan, koska en minä jaksa sitä peliä. Minut poistetaan jostakin syystä niin usein (mittään en oo teheny, en varppina).

Mutta kun se blogilista on kaatunut niin usein tai latautuu mun hermoilleni liian hitaasti. Blääh.

Kriisi kirjoitti...

Itse päädyin käyttämään tuota blogilistan rss-syöteversiota suosikkilistasta. Se ei rämäytä ruudulle kilometrillistä linkkejä, vaan vain parikymmentä. Toisaalta kun blogit päivittyvät, linkkilista uusiutuu koko ajan. Säästää paljolta vaivalta ja paljastelee vain palasia sieltä täältä :-)

ennen kuin on liian myöhaista kirjoitti...

poliittinen virhe!

Helen kirjoitti...

Jep, noiden kahden funktion rajoilla blogirollin kanssa keikutaan: oman liikkumisen helpottaminen silloin kun blogilista ei ole käsillä ja sitten tuo muille suosittelu (jos luette minua niin tykkäätte varmaan näistäkin). Ja kai siinä vähän on näyttämistäkin, näitä haluan nostaa pinnalle.
Toisaalta, ehkä sitä pitäisi säännöllisemmin päivittää, en muista milloin viimeksi.

Ankka kirjoitti...

Minä kyllä arvostan enemmän niitä, joiden laukusta putoaa Vuokkonen - he eivät sentään suostu vapaaehtoisesti maksamaan paljon enemmän saadakseen muovi-ihottuman, niinkuin Alwaysin käyttäjät. :)

kukkis kirjoitti...

Linkkilista on niin monitahoinen juttu, etten edes aloita. Minäkään en omaani kovin usein päivittele, ja siellä on vain murto-osa blogeista, joita seuraan - rakkaimmat ja läheisimmät ja pari muuta jostain muusta syystä. (Aloitin sittenkin.)

Niin tai näin, kyllä sain sydämentykytyksiä ja ihastuttavia väreitä selkäpiihin kun näin oman blogini listallasi :)

Jenni kirjoitti...

Voi miten paljon ihania, pörheitä, tuoreita kommentteja. Veera: ole hyvä. Kuulenko kommentissa lievästi ironisen pohjasävyn...??? Pala maailmaani on edelleen lukulistalla.

Ja susupetal: luen tekstisi AINA, mutta kommentoin harvoin. Joka tapauksessa palaan blogistasi aina tuohduksissa ja kipeänä, kirjoitat upeasti ja kosketat. Pääset kahdehdittavalla tavalla ihmisten nahkoihin.

Ohis, OOH, ja kiitos kommentista. Minulla on ollut lievää kommentointijäykkyyttä Ohi Ammuttuun, mutta se johtuu usein siitä, että Joki On Jo Sanonut sen.

Tuokaa Saaralle hajusuolaa! Ollaanko kavereita? Jos sä linkität muhun, mä linkitän suhun!

Kriisi: se rss olis kätevä kun joku tulis ja asentais sen tähän bloggeriin. Nimim. "Käsi".

Poliittinen virhe: argh, nyt lähti varmaan lukijoita. Tämä on se Mankellin runoilija Humlin -ilmiö.

Helen: jokin kompromissiratkaisu on varmaan mahdollinen. Että ei änkee linkkilistalle kaikkia, joita silmäilee... En tykkää siitä, että Jennilässä tulee täyttä:)

Ankka: niinhän se oikeesti on, always on huono ja kuppi rulaa.

Kukkis: samma här! Täytyy ottaa sitä Saaran hajusuolaa näihin sydämmentykytyksiin.

minh kirjoitti...

Mulla on jotain periaatteellista kuukuppia vastaan. En ole sellaista kokeillut enkä haluakaan kokeilla. Onhan niitä pro-kuukuppi-syitä vaikka millä mitalla mutta se vaan tuntuu jotenkin niin ällöltä..:/
-minh-

Saara kirjoitti...

Hö.