perjantaina, tammikuuta 20, 2006

Aamuaatteita

Niinistön mahdollinen valinta presidentiksi tuntuu vähän samalta kuin George W. Bushin valinta, paitsi pahemmalta, koska en ole amerikkalainen. Yritin selittää sinivihreään vivahtavalle isälleni, miksi Niinistö ei ole opiskelijoiden, julkisella sektorillla työskentelevien (a.k.a. naisten) presidentti ja aloin siinä huitoessani varmaan punottaa niin poliittisesti kuin fyysisestikin. Mies, joka on joskus väläytellyt esimerkiksi kirjastojen maksullistamista [lukekaa Karpalon kommentti alta!], keksii varmasti monia muitakin kivoja jekkuja kuntauudistusten ja "valtiota on hoidettava kuin yritystä" -ajattelun nimissä. Menkää nyt hyvät ihmiset uurnille! Alan tästä päivästä käyttää Porvari, hus! -pinssiäni.

* * *

Strategiani sään suhteen on A-mallinen, hyvinkin polven alle ulottuva (moneen kertaan kierrätetty) Armi Kuusela piisamiturkki (ajattelen lämmöllä ystäviäni, joilta turkin ostin ja teen intiaanirituaaleja lepyttääkseni piisamien henkiä, porvarinkarkoitustalismani on siinä kätevästi heti kauluksessa) ja kolmien sukkahousujen + välihousujen menetelmä. Nyt kun saisi vielä ulkohousut mahtumaan. Laamapaita olisi myös aika in, mutta "mummoni nuoruus" -tyyppinen, vaaleanpunainen aluspaita saa kelvata. Laamapaitoja oli lapsuudessa, ne olivat pesun jälkeen sellaisia ihanan karheita, ihonmyötäisiä putkuloita ja löysistyivät ja pehmenivät sitten käytössä. Kampaajalle menoon joutuu varustautumaan kuin Pohjoisnavan valloitukseen, onneksi paikkakuntien välillä kulkee bussi, Väinön talvenkestävyys on nimittäin luokkaa "sammakko pakastimessa". Pissireissuilla se tuijottaa minua kuin seivästystä odotteleva marttyyri ja liikkuu kolmella raajalla. Ja pissireissu kuitenkin suuntautuu tuohon sadan metrin päähän, eikä ole semmoinen normaali reippaan tunnin pyrähdys.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eilisessä hesarissa Niinistö sanoo, että se kirjastolausunto on vääristelty häntä vastaan. Hän ei ole koskaan sanonut tai esittänyt että kirjastot pitäisi muuttaa maksullisiksi. Häneltä on kysytty, että kumman hän panisi mieluummin maksulliseksi, kirjaston vai sairaanhoidon ja näistä kahdesta hän on valinnut kirjaston. Helppohan tuommosesta kysymyksestä on kirjoittaa lööppi, että "Niinistö vaatii kirjastoja maksulliseksi" Eikä poliittista vastustajaa kiinnosta onko lööppi totta vai ei, niinkuin ei tunnu kiinnostavan meitä muitakaan.

Jokainen ymmärtää, että tiedotusvälineet kertovat asiat siltä kantilta, mikä niille itselleen on eduksi, mutta silti me luotamme niihin kuin totuuteen.

Olisi mielenkiintoista nähdä se alkuperäinen uutisointi aiheesta ja verrata sitä Niinistön eiliseen lausuntoon ja näihin demareitten liikkeelle laskemiin huhuihin.

T. Nim. merk. "En ole koskaan äänestänyt kokoomuslaista"

Jenni kirjoitti...

Oool rait... olen poliittisen kohujournalismin uhri! Toisaalta Niinistön ja kokoomuksen politiikka ei lupaa hyvinvointivaltiyhteiskunnalle ja julkisille palveluille oikein hyvää. Joten kai siinä kirjastot olisi ensimmäinen kärsivä instituutio (niin kuin aina, kun leikataan ja supistetaan).

Kiitos oikaisusta, ja olisi kyllä kiva tosiaan lukea koko juttu ja päättää sitten, mitä mieltä on Niinistön kannoista.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, koulut, kirjastot, koluruokailu, teatteri, yms. Pikkuhiljaa nämä kaikille mahdolliset palvelut kohoavat vain varakkaiden ulottuviin. Oikeistolaisten mielestä se on ihan oikein.

Jenni kirjoitti...

Ihmisen kuuluu oikeistolaisessa maailmankatsomuksessa pärjätä omillaan: kun menestyksestä ei saa valtio ottaa yhteiseen kassaan, ei siellä kassassa sitten ole mitään niillekkään, joiden kyvyt ja olosuhteet eivät riittäneet kunnon toimeentuloon. (Rankasti) yksinkertaistettuna oikeistolainen ajattelu ja logiikka menee näin, ja tosiaan, monien mielestä siinä ei ole mitään väärää. Jenkkien ihmemaassa valtio auttaa vain todella köyhiä ja syrjäytyneitä ja muut saavat sitten sinnitellä miten taitavat.

Erityisen huolissani olen tällä hetkellä siitä, riittääkö kunnilla resursseja varhaiseen puuttumiseen: erityistä tukea tarvitsevien lapsien (päiväkoti-ikäisten ja esikoululaisten) bongaamiseen ja auttamiseen. Pakkohoitoon ohjattu 15-16 -vuotias on usein avun ulottumattomissa - puhumattakaan siitä, mitä apu siinä vaiheessa maksaa.

Kirjastolla taas on oma roolinsa syrjäytymisen, tasa-arvoisen tiedon ja kulttuurin saannin, kansalaisyhteisunnan alueella. Ei voida tutkia, mitä henkilölle merkitsee, että hän voi ainakin olla kirjaston asiakas ja saada palvelua, kun muut ovet ovat pikku hiljaa loksahdelleet kiinni. Eikä kukaan tiedä, mitä siitä oikeasti seuraa, jos kirjastojenkin ovet suljetaan.