maanantaina, marraskuuta 07, 2005

Tämän kirjan "unohdan" miehen reitille

Tästä Margery Wilsonin teoksesta (1952) Viinin ja villasukkien Mielitty olisi varmasti kademielellä. Jo johdanto on kutkuttavan ironinen ja voin kuvitella, kuinka Doris Day tai Julie Andrews lausuisi seuraavan, eläytyen ja innostuneesti ja kujeillen ja ihastuttava pilke silmäkulmassa:
Ihailen miehiä koko sydämestäni. Mielestäni he ovat ihmeellisiä olentoja. Minun ei ollenkaan haluttaisi elää maailmassa, jossa ei olisi miehä. Paria poikkeusta lukuunottamatta.
Vaikka onkin opas miehelle, jotta hän voisi muokata vaimostaan sellaisen hurmaavan, auliin ja edustavan olennon, jollainen hyvän vaimon tulisi olla - alkukielinen nimi on How to Make the Most of Wife - niin itseasiassa kirjan ohjeiden tarkoitus on tehdä 1950-luvun kotirouvan elämästä siedettävää, jopa onnellista. Olkoonkin opas kultaiselta 50-luvulta, minun on pakko myöntää, että seuraavat keinot tepsisivät minuun:

  1. Yrittäkää tuoda hänelle usein mitättömiä ja halpoja pikku lahjoja - tuokaa piirustusnastoja, postimerkkejä tai yksi ainoa kukka - mitä tahansa, mikä osoittaa, että olette ajatellut häntä.
  2. Sanokaa hänelle, että hän on naisihanteenne. (Sanokaa pois vain, mitä se haittaa!)
  3. Tuokaa hänelle kaunis nenäliina silloi tällöin. [Liikkistä!]
  4. Jonakin iltana, kun luette jotakin mukavaa, lukekaa se hänelle ääneen ja sanokaa, että se muistuttaa häntä tai tuo mieleenne jonkin paikan, missä olette olleet yhdessä. Älkää katsoko häneen, hänen suunsa jää varmaan auki, jatkakaa vain, ikään kuin elämänne tärkeimpiä puuhia olisi hänen ja yhteiselämänne ajatteleminen.
  5. [Henk. koht. suosikkini] Menkää hänen luokseen kutsuissa, nostakaa hänen kätensä tuolin käsinojalta, kumartukaa sen ylitse kuin ritari Galahad ja suudelkaa kättä, (Tämä on suurenmoinen sijoitus! Teillä ei ole aavistustakaan, kuinka paljon toimintavapautta tuo ele takaa teille. Monet laiminlyönnit suodaan anteeksi. Tunnen olevani petturi, kun kerron tämän, mutta tämä kirja on laadittu miehiä varten, tulkoon mitä tuli!) Ensinnäkin hän punastuu mielihyvästä ritarillisuutenne tähden ja pitää elettänne henkilökohtaisena kohteliasuutena. Hän on hyvillään siitä, että olette niin huomaavainen ja kohtelias hänelle muiden nähden. Ja jos toistatte eleen kotona kenenkään näkemättä hän on vakuuttunut, että olette maailman hurmaavin aviomies. Jospa kokeilisitte tätä joskus?
  6. Ostakaa hänelle orvokkeja keväällä. Kevätkukat ovat vastustamattommia. Jos asutte sellaisessa paikassa, että voitte poimia ne omin käsin, niin sitä parempi. Itkin kerran saadessani rasiallisen köynnöskukkia, jotka eräs pohjoisessa asuva ihailijani lähetti minulle, sillä tiesin, että hänen oli täytynyt kiivetä vuorille saadakseen ne käsiinsä.
  7. Viekää hänet elokuviin ja pidelkää häntä kädestä. Hän hämmentyy, mutta ihastuu.
  8. Menkää kirkkoon hänen kanssaan, ottakaa virsikirja hänen kädestään ja pitäkää omaanne niin, että hänkin voi laulaa siitä.
  9. Sanokaa silloin tällöin: "En tahtoisi mennä ilman sinua." Hän on kaikessa hiljaisuudessa hyvin ylpeä tuosta huomautuksesta.
  10. Sanokaa hänelle, ettette käsitä, kuinka kukaan nainen voi olla niin hyvä ja niin jännittävä samalla kertaa. (Mts. 110-111.)
Kenellä enää on "ihailijoita" sen kummemmin pohjoisessa kuin etelässäkään? Onko kukaan koskaan saanut mieheltä kaunista nenäliinaa? Onko joku pitänyt virsikirjaansa niin, että saatoit laulaa siitä? Minä haluan romanttiset rituaalit ja muodolliset sanankäänteet takaisin!

3 kommenttia:

Veloena kirjoitti...

Hyvänen aika. Toivottavasti jokainen itseään kunnioittava nainen älyää "unohtaa" tämän päreen auki tietokoneelle joka päivä ja jaksaa kuunnella nakutusta sähkönkulutuksesta "kun se helvatatan tietokone oli taas auki" sinne saakka, kun alkaa tippua kauniita nenäliinoja ja orvokkeja... :D

Jenni kirjoitti...

Ha, kauniita nenäliinoja ei enää edes saa mistään... Ja käsisuudelmatkin ovat harvinaistuneet. Maailmasta on tulossa musiikkivideo ja minä olen aina pitänyt enemmän mykkäfilmeistä.

Anonyymi kirjoitti...

oi, olipas taas niin...sellainen, että voi vain sanoa "oi". käsisuudelmat ovat hurmaavia, kun siinä on oikeasti merkitystä mukana. ja kyllä, saatoin hyvin elävästi kuvitella julie andrewsin lukemassa tuota!
-strangelove-