maanantaina, heinäkuuta 11, 2005

Tekstaus, latina ja muut hyödylliset taidot

Raivaan kirjaston varastosta aikansa elänyttä tietokirjallisuutta. Melkein surettaa poistaa kahdeksanosainen Tiedon portaat. Sarja on julkaistu 1960-luvulla ja nöpötti viininpunaisiin kansiin sidottuna ainakin meidän mummolan kirjahyllyssä. Minä, pikkuvanha kakara, yritin opiskella ainakin tekstausta, piirustusta, kasvitiedettä ja psykologiaa pitkinä ja toimettomina talvipäivinä. Jokaisen kurssin päätteeksi oli keltaiselle paperille painetut kertaustehtävät ja niiden oikeat vastaukset, mutta en usko ikinä olleeni niin harras itseopiskelija. Toivottavasti minulla oli lapsena muutakin tekemistä.

Millainen maailma tuotti massiivisen itseopiskelu-kirjasarjan? Esimerkiksi sarjan toisessa osassa harpotaan kunnianhimoisesti läpi geologia, kemia, fysiologia, venäjän kieli, antiikin kirjallisuus, Suomen historia, elokuva ja hyödyllinen pikakirjoituksen taito:
"Mihin asti oikein, Catilina, käytät väärin meidän kärsivällisyyttämme" - näin lausui yli 2000 vuotta sitten Rooman senaatissa Cicero kuuluisan puheensa aluksi. Sanat ovat säilyneet meidän päiviimme pikakirjoituksen välityksellä, jota silloin käytettiin ensimmäistä kertaa Rooman historian aikana. (mts. 592)
Sarjan juju oli tuottaa yleistajuista ja yleissivistää oppimateriaalia, jolla jokainen oppivelvollisuutensa suorittanut kansalainen saattoi kohentaa kielitaitoaan ja yleissivistystään: "Kurssit jakautuvat oppitunteihin, joiden on arvioitu vastaavan yhden iltapuhteen mittaan omaksuttavaa tietomäärää", kerrotaan esipuheessa.

Kuinka tavattoman nostalgista ja turvallisen holhoavaa! Nykyisin, kun kaikki maailman tieto on olevinaan saavutettavissa online, toivoisin voivani tilata mukavan tukevan itseopiskelisarjan, jossa tarpeellinen sivistys on sopivissa annoksissa.

Ei kommentteja: