tiistaina, kesäkuuta 28, 2005

Lihattomasta ihmistyypistä

Olen seurannut suurella ja omituisella uteliaisuudella muutamaa blogia, joissa käsitellään ulkonäköön liittyviä kysymyksiä, lihavuutta, laihuutta ja kauneutta, ja lopulta ajattelin ottaa kantaa laihuuskeskusteluun. Teemme ensin psudoakateemisen oikeaoppisesti muutamia varauksia, jotka käsittelevät kirjoittajan subjektiivista tutkijapositiota, kirjoituksen legitiimiyttä ja tähtien asentoa ensi yönä.

Eli miksi Jennin tarvitsee ottaa mitään kantaa laihuuskeskusteluun?

1) Ensinnäkin kaikki naisiksi itseään kutsuvat olennot, jotka eivät elä ulkosaaristossa ilman sähköä, venettä ja postiosoitetta törmäävät tahtomattaankin outoon sairaalloisen laihuuden ihannointiin. Sitä pakkosyötetään meille kuin ranskalaisille ankoille joka halvatun tuutista, eikä auta vaikka sanan "naistenlehdet" kuullessasi heittäisitkin pyhää vettä olan yli ja kiertäisit kirkon myötäpäivään - ota ihmeessä joskus motukoita tai autoja käsittelevä lehti kouraan niin eikös joka toisella konepellillä lojukin joku puolialaston elli, jolla on moottoripyöräilyyn sopimaton asu. Eilen muuten joku tonttu pudotti postilaatikosta lappusen, jossa kysyttiin: "Haluatko laihtua pysyvästi?" Jos olisin ollut postiluukullä kyttäämässä [niin kuin yleensä], olisin syöksynyt ulos kuin riivattu Valkyria ja antanut verkostomarkkinoijalle huutia luudalla.

2) Jos ihminen elää siis kulttuurin parissa ja kuuluu siihen porukkaan, jotka kutsuvat itseään "naisiksi" hän voi myös ottaa kantaa naisten ulkonäköön kohdistuviin paineisiin esimerkiksi kulttuurihistorian tai terveyden kannalta. Tai puhtaasti siksi, että hänellä on muutenkin tapana työntää ulospäin kaareutuva itäsuomalainen nokkansa joka asiaan. Tämä kirjoitus on kirjoitettu esteettis-eläntyylillis-lyylillisestä näkökulmasta

3) Korostan vielä, että tiedän syömishäiriöiden olevan vakavia, hallitsemattomaksi pahenevia sairauksia. Tämä kirjoitus ei ota kantaa syömishäiriöihin sairauksina, vaan laihuuteen ilmiönä. Huom. Laihuuteen, ei hoikkuuteen.

Ja sitten itse kannanottoon:

Laihuus ei vaan ole kiinnostavaa.

1 kommentti:

Oidi kirjoitti...

Asian ytimessä ollaan.