perjantaina, tammikuuta 21, 2005

Kosminen pila

Pro gradu -tutkielmani tekeminen saa usein niskavillat pörhistymään. Kaiken nippelitiedon kumuloituessa tunnen, kuinka Dada- ja Ouija -henget kurkistelevat astiakaapista, George Herrimanin kasvot ilmestyvät paahtoleipään ja lukemani sanat siirtyvät kuin muurahaiset muodostaakseen oulipolaisia anagrammeja. Ja kaikkialla juoksee arvoituksellisia kissoja.

Alan hahmottaa miltei näkymättömän seitin, jonka solmuna toistuu luku 16. Ja välillä myös helmikuu.

Ensimmäinen koko sivun Krazy Kat -sarjakuva julkaistiin huhtikuussa 1916.

1916 mainitaan italian futurismin kuolinvuotena - ja 1916 helmikuussa useissa Zürichiläisissä sanomalehdissä julkaistiin ilmoitus, jossa kutsuttiin nuoria taiteilijoita tuomaan taiteensa Cabaret Voltaire'iin. Ilmoituksen olivat jättäneet berliiniläinen teatteriohjaaja ja runoilija Hugo Ball ja kabareetanssija, laulaja ja runoilija Emmy Hennings (Coutts-Smith 1970, 9). Ja heidän ympärilleen alkoi muodostua Dada-liikkeen Zürichin osasto.

Loppuvuodesta 1916 ilmestyi pietarilaisen Runokielen tutkimusseura Opojazin ensimmäinen artikkelikokoelma Sborniki po teorii poètitšeskogo jazyka, ja kas niin, formalismi sai alkusysäyksen.

Ja aivan triviaalina sivuhuomautuksena dadaisti Marcel Duchamp on kirjoittanut teoksen Rendevouz of sunday, February 6, 1916.

So what sanot sinä, mutta etkö sinäkin etsisi keltaisilta sivuilta piirimanaajaa, jos olisit itse syntynyt 16. helmikuuta?Ei kommentteja: